Egy vállalkozás számára részt venni egy rangos versenyen mindig komoly kihívást, egyben komoly presztízst is jelent.
Mint minden iparágnak, így a sütőiparnak is meg vannak a maga helyi, nemzeti és nemzetközi versenyei.
Hazánkban a legrangosabb kenyérversenynek egyértelműen a Magyar Pékszövetség által évről évre megrendezett Szent István napi kenyérverseny számít.

Már az első megmérettetésen is az ország legjobb pékségei vettek részt rengeteg ígéretes kenyérrel. A pékségek felismerték, hogy a napi szintű kihívások mellett (piaci verseny a konkurenciával, a multikkal és az idegen nemzetiségű pékségekkel, munkaerőhiány,stb) szükségük van a szakmai kihívásra is. Egy olyan eseményre, ahol a szakma legjobbjai mérettethetik meg magukat. Egyben kiváló lehetőség is teremt a résztvevők számára, hogy tapasztalatot is cseréljenek, ötleteket szerezzenek és közösen megvitathassák az őket sújtó problémákat.
A győztes pedig országos hírnévre tehet szert, lehetőséget kap az országos publicitás révén megismertetni vállalkozását, termékeit egy szélesebb közönséggel és új vásárlókat is szerezhet általa.

A Magyar Pékszövetség országos kenyérversenyén évről évre többen indulnak el. A színvonal folyamatosan emelkedik, a végső győzelem és a szakmai elismerés megszerzése egyre nehezebb. A rengeteg pályázó termékeit az elmúlt években már külön kategóriákba kellett sorolni, mert a beérkezett munkák száma és fajtája egyrészt megkövetelte ezt
a szervezőktől, másrészt egyre nehezebb volt összehasonlítani az egyes kenyereket. A részvétel feltételei, kitételeit évről évre pontosítani kell, hogy a feltételek minden pályázó számára igazságosak, azonosak legyenek. Talán még maguk a szervezők sem gondolták 2011-ben, amikor útjára indították ezt a kenyérversenyt, hogy ekkora népszerűségre tesz szert egy évtized alatt.
Végső soron ez volt a célja a Magyar Pékszövetségnek, azonban ennek a megszervezése, lebonyolítása komoly munkát is jelent a szakmai szövetség számára.

A nevezési lap kitöltése mellett, a versenyre szánt termékeknek számos kritériumnak is meg kell felelniük.
A Szent István napi kenyér esetében például a tészta készítéséhez döntő részben gabonaőrleményeket kell használniuk a nevezőknek.
Hagyományos, kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készítsék el a kenyeret.
Elvárás a kenyérrel szemben továbbá, hogy

-kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
-csak természetes anyagokat tartalmazzon.
-nem használhatók célkeverékek, adalékanyagok.

Az elbírálás szempontjai:
Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz.
Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
A második fordulóba jutott kenyerek esetében laboratóriumi vizsgálat (sótartalom és savfok mérés).
A zsűri kiemelt hangsúlyt fektet a minőségi kritériumok mellett az esztétikai megjelenésre.
Az Élelmiszerkönyvi előírásoknak meg kell felelnie a terméknek.

Az Innovatív kategóriába nevezett termékeknél alapfeltétel az újdonság és innovatív ötlet megjelenése.
Előírás továbbá, hogy magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.

Az elbírálás szempontjai:
Érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz harmónia
Eltarthatóság, frissesség megőrzése.
Mennyire innovatív, a termék jelent-e újdonságot a sütőipari piacon?
A zsűri a minőség, a fogyaszthatósági szempontok mellett kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre.

A versenyt igen összetett és szigorú követelmények jellemzik. A nevezők száma minden évben folyamatosan nő, a benevezett kenyerek egyre jobb minőségűek, ötletesebbek.
A szakmai elismerés mellett a vásárlóké is nagyon fontos. Saját tapasztalatunk, hogy a Gere pékség díjnyertes kenyereit rengetegen keresték a győzelmet követően és a mai napig nagyon népszerűek.

Idén a Gere pékség mind a két kategóriában érdekelt kenyereivel és bízunk benne, hogy a pékség alapításának 85. évfordulóján is sikerül valamelyik kategóriában maradandót alkotnunk.