Manapság az élelmiszerrel foglakozó szakemberek, de még a vásárlók fejében is kiemelkedő pozíciót foglal el a „kézműves”, a hagyományos technológiai megoldásokkal készült termékek köre. De valójában, mi is az a kézműves kenyér?

Se szeri se száma azoknak a definícióknak, amelyek meghatározzák e fogalom jelentését. A sok meghatározás egyvalamiben azonban hasonlóságot mutat: ahhoz, hogy „kézműves” kenyérnek nevezhessünk egy pékárut, annak legalább részben kézzel kell készülnie. Véleményünk szerint a kézműves kenyér alapvetően értő kezek által készül, amelynek lyukacsos bélzete, ropogós héja és kellemes illata van. Ezek készülhetnek kovásszal vagy anélkül is, azonban mi a Gere pékségnél el sem tudjuk képzelni, hogy a kenyér kovász hozzáadása nélkül készüljön. A kézműves kenyeret kézzel mérik, gömbölyítik, formálják és vágják be, és kemencében sütik.

A „kézműves” kenyér elkészítésének módján felül létezik egy hozzá társított fogyasztói elvárás is. Ez egy másik követelmény vagy szempont, ami a kenyér minőségére utal.

Ezek szerint a „kézműves” kenyér attól magasabb minőségű a hétköznapi kenyérhez képest, hogy gondos és hozzáértő kezek által készül. A gondosság már a felhasznált alapanyagoknál kezdődik, az alapanyagokat szakember keveri össze, készíti el a kovászt, formázza meg keze melegével a tésztát, helyezi a sütőtérbe. Ezen felül a kenyér technológiája és receptúrája is régi hagyományokon alapszik.

Mi, a Gere pékségnél az „1936 óta” szlogent azért választottuk, mert kenyereink, süteményeink a hagyományos technológiával, kézműves módon készülnek, régi receptúrák szerint. Az emberi kéz, mint hozzáadott érték az aratástól a kenyér sütésig a vásárló asztalára tett késztermékig tetten érhető.