2019 után, két év kihagyást követően ismét városunkban, ezúttal a Városi Könyvtár és Közösségi Ház adott helyet a rendezvénynek. Régen volt lehetősége az élelmezésvezetőknek személyesen is találkozni és megvitatni a legfontosabb témákat, eszmét és tapasztalatot cserélni egymással. Szigetszentmiklós városa 2022-ben is a rendezők segítségére sietett és adott otthont a szakmai fórumnak. A fórumon számos beszállító is képviseltette magát az ilyenkor szokásosnak mondható módon, azaz standokkal, kóstolókkal, termékmintákkal állt az élelmezésvezetők rendelkezésére.   

 

 Mint a szigetszentmiklósi közétkeztetésben résztvevő egyik legnagyobb beszállító, a Gere pékség is meghívást kapott az eseményre, amire- mint minden évben- idén is nagyon szívesen mondtunk igent. Ez az rendezvény számunkra is komoly jelentőséggel bír, a környék iskoláinak, óvodáinak konyháját látjuk el friss, jó minőségű és különféle pékáruval. Az elmúlt években nem volt módunk ilyen széles körben tesztelni közétkeztetéses termékeinket és a személyes kommunikáció hiányára is itt állt módunkban megoldást találni.

Téma, amik lázban tartja a közétkeztetésben dolgozókat

Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi jogi szabályozás komoly követelményeket állít fel a közétkeztetés számára elfogadható sütőipari termékekkel szemben(is). Éppen ezért tartottuk évekkel ezelőtt szükségesnek egy, ezeknek a szigorú előírásoknak megfelelő termékkínálat kialakítását. Azóta természetesen sok idő telt el, az erre vonatkozó jogszabály csak szigorodott, a gyerekek hajlandósága az egészségesebb termékek fogyasztásának irányába viszont nem mozdult el hiába írta azt elő nekik a törvényalkotó. A szülők úgy érzik, hogy ehetetlen ételekkel akarják megetetni gyerekeiket miközben még fizetnek is érte. A gyerek éhes marad és a pénzt is kidobták az ablakon. Az élelmezésvezetőnek ezzel szemben szinte minden nap csodát kell tennie, hogy ha ki akarja hozni a napi többszöri étkezést az állam által meghatározott anyagi keretből. Így aztán a közétkeztetésben szereplő összes személy elégedetlen. Már 2019-ben is téma volt ez az akkori fórumon és kerekasztal beszélgetésen, sajnos úgy tűnik a helyzet nem hogy javult, de az elmúlt években csak tovább romlott.

Közös felelősségünk, hogy ezen a helyzeten javítsunk. Ehhez azonban sokkal szorosabb együttműködés szükséges mind a beszállító és konyha, de még a szülők részéről is.

Termékek, amikkel készültünk az idei ÉLOSZ-ra:

  • hagyományos péksütemények (kakaós csiga, lekváros levél, kakaós kifli, korpás zsemle, kenyerek)
  • reform termékek (teljes kiőrlésű, csökkentett szénhidráttartalmú, rozsos, tönkölylisztes sütemények, kenyerek)
  • különleges leveles termékek, amik a Gere pékség által levédetett receptúra alapján készülnek (zöldséges – teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült leveles péksütemények
  • teljes kiőrlésű piskóta, kalória csökkentett lekvárral

Az idei rendezvényről ismét számos hasznos ötlettel, információval a zsebünkben jöttünk el. Sokat segítenek ezek a rendezvények a termékfejlesztés során és biztosak vagyunk abban is, hogy nem csak azt a szempontot kell szem előtt tartanunk, hogy a törvényi előírásoknak eleget tegyünk munkánk során. Olyan kenyereket és süteményeket kell sütnünk, amiket a gyerekek is szívesen elfogyasztanak. És ez legalább olyan fontos szempont kell, hogy legyen számunkra termékfejlesztéseink során mint az, hogy a jogi szabályozásnak eleget tegyünk és megfeleljünk.