Sajnos egyre gyakrabban tapasztaljuk otthon, hogy az aznap megvásárolt kenyér akár már aznap estére ehetetlen, megszárad vagy morzsálódik. Az sem ritka, hogy 1-2 napon belül megpenészesedik. Ezekért nem mindig a kenyér illetve annak készítője a felelős, természetesen nem zárhatjuk ki egyik esetben sem, hogy magát a terméket nem megfelelő körülmények között készítették, esetleg még nem teljesen kihűlve szeletelték fel és ezért megpenészesedik a kenyér idő előtt. Sajnos sokan azt hiszik, hogy a jó minőségű kenyér napokig eláll és nem lesz az égvilágon semmi baja, pedig ez önmagában nem igaz!

A kenyér helytelen tárolásának a következmény lehet szintén az, hogy néhány nap elteltével kidobhatjuk a megszikkadt, vagy bepenészedett kenyeret. Szeretnénk néhány tippet, tanácsot adni a kenyér helyes tárolásával kapcsolatban, hogy minél hosszabb ideig élvezhesse a sütőipar remekműveit.

Amióta a kenyér létezik mindig is nagy érték volt, s az emberek gondosan tárolták, hogy minél tovább friss maradjon, hiszen kenyeret csak hetente 1-2 alkalommal sütöttek.

Mi a helyes kenyértárolás titka?

Legtöbben műanyag zacskóban tároljuk, így valóban megőrzi a nedvességtartalmát, nem szárad ki. Azonban a kenyér íze sokszor megváltozik a zacskóban tárolást követően. A papírzacskóban tárolt kenyér héja ropogós marad ugyan, de nagyon gyorsan ehetetlenül megszikkad és kemény lesz. Igaz, ami igaz ha pirítóst, levesbetétet vagy panírmorzsát készítünk belőle, esetleg fasírozott készítéséhez akarjuk felhasználni kiváló megoldás.

A friss kenyér tárolásra mi mégis a vászonkendőt, vászonzsákot, esetleg a konyharuhát ajánljuk. Konyharuha esetén ügyeljünk arra, hogy legyen miden esetben száraz és tiszta, mert ellenkező esetben könnyen járhatunk úgy, hogy a ruha teszi tönkre kenyerünket.

A kenyér helyes tárolása

Amennyiben a kenyeret otthon sütjük, vagy még melegen hozzuk haza a boltból, tegyük először egy jól levegőző helyre, hogy kihűljön.  Csak ezután csomagoljuk el.  A szobahőmérsékleten tárolt kenyér legalább egy hétig eltartható.

Tárolható a kenyér hűtőben vagy fagyasztóban?

A hűtőben elsősorban rozsliszttel készült szeletelt, csomagolt reform kenyereket érdemes tárolni, bélzetük tömörebb, magasabb a nedvességtartalmuk. Jól viselik a hidegebb körülményt is. A hagyományos, fehér lisztből készült kenyerek tárolását nem javasoljuk. A kenyér 0 és 10 °C közötti hőmérsékleten elveszti rugalmasságát és morzsolódik.

Amennyiben egy hétnél tovább tárolnánk a kenyeret akkor jön szóba a fagyasztó. Az alacsony hőmérséklet remekül megőrzi a kenyér eredeti álagát, azonban a kenyeret mindenképpen vágjuk fel szeletekre és tegyük zacskóba, hogy mindig csak annyit vegyünk elő, amennyire éppen szükségünk van.

A fagyasztóból kivett kenyeret a kiolvadásban ne siettessük!  Egyszerűen csak vegyük ki a kenyeret és a csomagolásból és szobahőmérsékleten hagyja kiolvadni.

Mindazonáltal a legjobb megoldás szerintünk mégis csak az, ha a kisebb tömegű kenyereket választjuk vásárláskor és inkább többször veszünk frisset belőle. Ma már számos kenyerünk kapható 500g-os kiszerelés alatt is (paradicsomos kenyérke, hagymás kenyér, búzacsirás kenyér, olívás kenyér, primapán kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, szüreti szőlőmagos vekni, light cipó, stb.