Azt hiszem a kenyeret nem kell senkinek sem bemutatni.A Földön talán nincs olyan ember, aki ne hallott volna vagy ne tudna a kenyér fontosságáról és szerepéről az emberiség életében. A kenyérhez számos nemzet és vallás köt hiedelmeket, szokásokat. A kereszttény kultúrában Isten testének nevezik.

 

A kenyér alapját is jelentő búzát nagyon régóta használjuk és készítjük el belőle „mindennapi kenyerünket”!

 

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete 1979-ben magyar javaslatra október 16-át Élelmezési Világnapnak nyilvánította. Az Élelmezési Világnaphoz kötődik a Kenyér Világnapja. A Pékek Világszövetsége 2001-ben. Svájcban döntött arról, hogy október 16. legyen a Kenyér Világnapja. A világnap kijelölésével a szövetség célja az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a világ legfontosabb élelmezési cikkére, a kenyérre. Minden nép a maga kenyerét tartja a legfinomabbnak a világon. Nekünk, magyaroknak a kenyér nem csupán egy élelmiszer, hanem az életet jelenti, és igen erős hozzá az érzelmi kötődés. A kultúránk része, fő étkezéseink közül legalább egyben biztos szerepel.

20161014_110033De milyen is a jó kenyér?

A jó kenyérnek azt tartjuk, ami kovásszal készül, domború, héja keményen ropogós, színe aranybarnába hajló, de nem fekete, égett. A kenyérhéj a bélzettől nem válik el. A bélzet szívós, lyukacsos szerkezetű és nem morzsolódik. Ha a kenyeret összenyomják, akkor az magától ismét felduzzad, kirúgja magát. Enyhén savanykás ízét a kovásztól nyeri, és jó ízvilágát, amelyre jellemző a gabona íze, négy-öt napig meg is őrzi.

A Gere Pékség – ahogy azt már az elmúlt években is tette – idén is meghívott üzemlátogatásra és kézműves foglalkozásra egy osztályt, ezúttal Szigetszentmiklósról egy negyedikes osztályt a Csicsergő utcai Általános Iskolából. A gyerekek megismerkedtek a gépekkel, a különféle lisztekkel, tésztával, a kovásszal.Készül a szilvás gombóc Megtekintették a gépeket, a kelesztőkamrát és a kemencéket. Láthatták, hogyan készül például a szilvás gombóc, a kakaós csiga, a kalács és sok más finomság. A nap során maguk is kipróbálhatták, hogy mit is jelent egy darab tésztából finom kalácsot és más süteményt készíteni. Összességében a gyerekeken kívül már csak mi szórakoztunk jobban, hiszen nagyon érdeklők, kedvesek, aranyosak voltak a fiatalok és a kérdésünkre miszerint ki szeretne pék lenni szinte mindenki feltette a kezét, ami külön öröm volt számunkra. Persze tudjuk, hogy nem mindenkiből lesz pékmester, de reméljük, hogy néhányukat valóban megfogta a pékség lenyűgöző látványa és hangulata.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.