Tönkölylisztből készült kenyér: hagyomány és egészség egy szeletben

A tönkölybúza (Triticum spelta) az egyik legrégebben termesztett gabonafajta: több ezer éves múltra tekint vissza, már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is használták kenyérsütéshez. A modern sütő- és élelmiszeripar az 1980-as évektől kezdte újra felfedezni, főként egészségmegőrző tulajdonságai miatt.

Miért tartják értékesebbnek a búzalisztnél?

A tönkölybúza szerkezete eltér a közönséges búzáétól: vastag pelyvás héj védi a szemeket – ez egy kemény külső burok, ami természetes védelmet nyújt a szennyeződésekkel és kártevőkkel szemben. Emiatt kevesebb vegyszerrel is termeszthető.
Táplálkozás-élettani szempontból a tönkölyliszt több fehérjét, rostot, B-vitaminokat és ásványi anyagokat (magnézium, foszfor, vas, cink) tartalmaz, mint a finomított búzaliszt. A gluténtartalma valamivel eltérő szerkezetű, sokan könnyebben emészthetőnek találják, bár gluténérzékenyek számára nem fogyasztható.

Élettani hatásai

A magas rosttartalom támogatja az emésztést, hozzájárul a teltségérzethez, így a tönkölylisztből készült ételek lassabban emelik a vércukorszintet. A benne lévő fehérjék és aminosavak segíthetik a sejtek regenerációját, míg az ásványi anyagok hozzájárulnak a csontok, izmok és az idegrendszer egészségéhez.

 

Milyen a belőle készült kenyér?

A tönkölylisztből készült kenyér kissé sötétebb színű, diós, karakteres ízvilágú, és tömörebb állagú, mint a búzakenyér. Magasabb vízfelvevő képessége miatt tovább friss marad, és sokak szerint laktatóbb. Nem véletlen, hogy az elsősorban hagyományos kenyereket, süteményeket sütő pékségek körében egyre népszerűbb.

A tönkölyliszt nem csupán divatos alternatívája a búzalisztnek: egy olyan ősi gabona, amely visszahozza a természetességet a mindennapi étkezésbe. Értékes beltartalma, gazdag íze és kedvező élettani hatásai miatt érdemes helyet adni neki az étrendünkben – akár kenyér, akár sütemény formájában.

A következő szakaszban a Gere Pékség üzleteinek elérhetőségeit és nyitvatartását találja. A háttérben látható térkép illusztráció.

üzleteink

  • Csepel

     

    Cím: 1211 Budapest, Szent Imre tér
    (Önkormányzattal szemben)

    Telefon: +36703768968

     

    Nyitvatartás:
    Hétfő – péntek: 5:00-18:00
    Szombat: Zárva
    Vasárnap: Zárva

  • Szigetszentmiklós Faház

    Telefon: +36 30 174-2994

    Címünk: 2310 Szigetszentmiklós,
    Dr. Lengyel Lajos u. 31.

    Nyitvatartás:
    Hétfőtől-Péntekig: 5:00 – 18:00
    Szombaton: 6:00 – 12:00
    Vasárnap: 6:00 – 12:00

  • Szigetszentmiklós Vegyesbolt

    Telefon: +36 70 379 8997

    Címünk: 2310 Szigetszentmiklós, Szent Miklós útja 3/A

    Nyitvatartás:
    Hétfő-péntek: 6:00-19:00
    Szombat: 6:00-14:00
    Vasárnap: ZÁRVA

  • Szigethalom

    Telefon: +36 70 376 8964

    Címünk: 2315 Szigethalom,
    Fiumei u. 88.

    Nyitvatartás:
    Hétfő-péntek: 5:00-18:00
    Szombat: 6:00-12:00
    Vasárnap: Zárva

  • Taksony

    Telefon: +36 70 376 8961

    Címünk: 2335 Taksony, Fő út 47.

    Nyitvatartás:
    Hétfő-péntek: 5:00-18:00
    Szombat: 5:00-12:00
    Vasárnap: Zárva

1/ üzlet
Gere Pékség Gere Pékség
a
<