A Magyar Pékszövetség immáron 11. alkalommal hirdetett országos kenyérversenyt 2 kategóriában, amelynek győztese idén is kiérdemelte az év Szent István napi kenyere elnevezést. Mivel számtalan nevező jelentkezett, nem ritkán egy kategóriában több nevezett termékkel is, borítékolható volt, hogy a szakmai zsűrinek idén is nehéz dolga lesz. A sok nevező mellett a kenyerek mind ötletességükben mind minőségükben kiválóak voltak. Annyira sűrű volt a mezőny, hogy idén először a Gere pékség kenyerei egyetlen kategóriában sem kerültek a legjobbak közé. Ez természetesen arra sarkal bennünket, hogy jövőre sokkal kreatívabb, ötletesebb kenyerekkel készüljünk. És sokkal több energiát fektessünk a versenyre való felkészülésre. A nagyközönség augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön kóstolhatta meg a győztes kenyereket.

A Szent István napi kenyér – amely kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz és hagyományos, kovászos technológiával készül – verseny első helyezettje Balmazújváros egyik pékségének kemencéiben ropogósra sütött Gulyás kenyere lett.

2022-es év Szent István napi kenyérverseny díjnyertes kenyere, a Gulyás kenyér  MTI/Illyés Tibor

Ez a hosszú érlelésű, hagyományos kovászos technológiával készült kézműves termék magában rejti a múlt tudását, a generációkon átívelő szenvedélyt és a modern kor új trendjeit. A hagyományos gyártástechnológiával előállított, 4 féle lisztből készült kenyér tökéletes példája annak, hogy miként lehet kiváló minőségű, hajdúsági búzakenyeret sütni egy modern pékségben – olvasható a pékség közösségi oldalán.

Az innovatív kategória nyertese egy mórahalmi pékmester batátás kenyere lett. Az egészséges trendeket szem előtt tartva az alakor ősi búzát a tájegység jellegzetes növényével, az édesburgonyával ötvözték.

2022-es év Innovatív kategória győztes kenyere, a Batátás kenyér  MTI/Illyés Tibor

A sárgás belezetű kenyér hagyományos technológiával, élesztő nélkül készült.

A nagyközönség augusztus 20-án, a budapesti Magyar ízek utcája rendezvénysorozat keretében a Várkert Bazár sétányon kóstolhatta meg a kategóriagyőztes kenyereket.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu