Sokan nem is sejtik, hogy a legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér előtt tisztelgünk minden év október 16-án. A Kenyér világnapjáról 2001-ben döntött a Pékek Világszövetsége. A kezdeményezés egyébként egy kenyérszerető nemzethez köthető. Kitalálja a kedves olvasó melyik ez az ország? Persze, hogy Magyarország.

A kenyér világnapja tehát magyar kezdeményezés, ami gyorsan támogatásra lelt a Pékek Világszövetségében is. A kezdeményezés célja, hogy megemlékezzünk a kenyér jelentőségéről és szerepéről, amit mindennapjainkban betölt. Egyúttal a sütőiparban dolgozó pékeket is ünnepeljük. Munkájuknak köszönhetően kerül a családok asztalára a finom, friss, ropogós kenyér, amelynek elkészítése többségében éjszaka történik. A pékek dolga nem számít könnyű munkának. A fordított életmódnak köszönhetően nem csak munkájuk nehéz, de mellette a hagyományos értelemben vett magánélet kialakítása és fenntartása sem egyszerű feladat. Nem is csoda, hogy manapság a fiatalok szára korántsem vonzó szakma.

A kenyér világnapot egyébként már több, mint 30 országban ünneplik elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat.

A Gere pékség minden évben megünnepli a környékbeli óvodás és általános iskolás korú gyerekekkel a kenyér világnapját a szigethalmi Helytörténeti Gyűjtemény és Képtár közreműködésével. Ez ugyan is egy remek alkalom arra, hogy a kenyér jelentőségére, tiszteletére és kultúrájára valamint annak történetére felhívjuk a fiatalok figyelmét.  Hogy az ünnepet valóban sajátjuknak érezzék kenyeret sütünk velük. A foglalkozás során elkészült kenyereket hazavihetik családjuknak és közösen elfogyaszthatják. A kelesztés és sütés ideje alatt a múzeumban kiállított régi eszközökkel, a magvakkal és azok őrleményével ismerkednek a fiatalok. Megismerkedhetnek a kenyérkovásszal. Kezükbe vehetik, megszagolhatják és közben elmeséljük nekik miért is fontos ez a kenyérsütés szempontjából.

 

Sajnos 2020-ban nem tudtunk a vírushelyzet miatt a gyerekprogramokat megszervezni. Bízunk benne, hogy jövőre folytathatjuk hagyományőrző rendezvényünket.

Meggyőződésünk, hogy a kenyér fontosságának népszerűsítése, a kenyérfogyasztás kultúrájának átadása a fiatalok számára minden pékség feladat kell, hogy legyen.