A hájas tészta régebben tipikusan a téli időszak, a farsangi mulatságok kedvelt finomsága volt. A hájas tészta készítése ugyanis főleg a disznótorhoz volt köthető, hiszen, ahogy a neve is mutatja, legfontosabb alkotóeleme a disznóháj. A hájas tészta receptek manapság már egészen változatosak, de klasszikusan szilvalekvárral töltötték.

A hagyományos hájas tészta elkészítésének a titka

Először is, bizonyosodjunk meg arról, hogy a háj minden esetben le legyen hártyázva. Ezek után érdemes több alkalommal ledarálni. Ehhez szoktak adni hozzá kevés ecetet, lisztet, tojássárgáját, pici sót, tejfölt és ízlés szerint száraz fehérbort. Ezek az alapvető hozzávalók, természetesen számtalan módon elkészíthetjük a tésztához hozzáadott hájat. Ezt gyúrják rétestészta keménységűre.

Akármelyik receptet is választjuk alapigazság, hogy a hájas tészta tökéletessége a többszörös hajtogatáson múlik. A téglalap alakú, kinyújtott hájas tészta rövidebb oldalát fordítsuk magunk felé, és felülről a harmadáig hajtsuk le, utána pedig alulról hajtsuk rá a szabadon maradt tésztát.

Hájas tészta hajtogatása

15 percet pihentessük, majd nyújtás követően ismételjük meg a hajtogatást. A hájas tészta hajtogatást legalább háromszor ismételjük meg. Amikor végeztünk a tészta kinyújtásával, kisebb téglalapokat vágjunk belőle. A hájas tészta darabok egyik felére teáskanálnyi szilvalekvárt helyezünk, kettőbe hajtjuk őket és megkenjük tojássárgájával a tetejüket.

Ezt követően a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az összehajtogatott, szilvalekvárral betöltött hájas tészta adagokat tepsibe pakoljuk, majd 20-30 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Ha kellőképpen kihűlt, porcukorral szórjuk meg.

Néhány jótanács a hájas tésztával kapcsolatban:

  • Érdemes egyszerre akár nagyobb mennyiséget is elkészíteni a tésztából. Ha adagonként lefagyasztjuk, sokáig eláll, bármikor süthető belőle egy-egy tepsi hájas tészta.
  • A hájas tészta legjobb abból a fajta hájból, ami nem igazán alkalmas tepertőnek vagy olvasztott, sütéshez-főzéshez felhasznált zsírhoz.
  • A hájas tészta receptek azért írnak elő fehérbort, mert az alkohol megemeli, még könnyedebbé, levegősebbé teszi a tésztát.
  • Érdemes odafigyelni arra, hogy miközben készül a hájas tészta, ne kerüljön meleg helyre, mert másképp felolvad a zsír, ezáltal pedig tönkremegy a tészta, kinyújtani sem tudjuk.
  • A saját dolgunkat könnyítjük meg, ha a kinyújtott hájas tészta porciózásához, vagdosásához megmelegített pengéjű kést használunk.

Szerencsére a hájas tészta igen sokoldalúan felhasználható. Hogy mit készítünk az alaptésztából, teljesen a fantáziánkra van bízva. Készíthetünk belőle akár kiflit, stanglit, pogácsát, sajtos rudat, de édes süteményeket is. A hájas tészta töltelékét is kedvünkre variálhatjuk, lekvár helyett tehetünk bele például gesztenyét, dió- vagy almakrémet.

Forrás: hellovidek.hu