A rozs, mint kenyérgabona a mai modern táplálkozás egyik alappillérének számít. Egyre többen fogyasztják a belőle készült kenyereket és süteményeket és az otthoni felhasználása is egyre népszerűbb a búzaliszt mellett. Nem is olyan régen egészen más megítélés alá esett, hiszen a belőle készült kenyeret a szegények és a rászorulók engedhették meg maguknak. Néhány évtized alatt nagyot változott a világ. Mára a rozsból készült pékárukat a tehetősebbek fogyasztják, a belőle készült kenyér drágább, mint a hagyományosan búzalisztből sült társaik.

Alacsony sikértartalmú, a belőle készült kenyér sötét színű, lapos, tömör belsejű, nagy nedvességtartalmú, ezért frissességét hosszabb ideig is megőrzi. Sütéskor héja és felülete ropogóssá válik, gyakran repedt. Íze jellegzetesen savanykás, ami sokak számára megosztó. Tapasztalataink szerint 2 féle fogyasztó létezik. Aki szereti a rozskenyeret és aki nem. Köztes megoldásként szokták búzaliszttel keverni, ami markáns ízén, tömör és nedves belsején enyhít, ezeket szoktuk rozsos termékeknek nevezni.

A rozs élettani hatásait is érdemes megemlíteni.

  • Rendkívül egészséges, gazdag ásványi anyagokban (kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán, cink és foszfor) és vitaminokban (A, B, E, K).
  • Magas rosttartalmának köszönhetően a cukor és más szerves tápanyagok lassabban és egyenletesebben szívódnak fel.
  • Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét és csökkenti a koleszterin szintet.
  • Könnyen beépíthető az egészségtudatos, fogyókúrás és diétás étrendbe egyaránt.
  • A rozslisztből készült termékek fogyasztása a magas rosttartalom miatt előnyös az emésztés számára

De hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy az általunk vásárolt kenyér valóban rozskenyér?

Az alábbiak garantálják, hogy igazi rozskenyeret vásároltunk:

1.A rozskenyér tömör és nehéz

A rozskenyeret vásárláskor, ha van rá lehetőség vegyük kézbe. Amennyiben könnyű és könnyen össze is tudjuk nyomni, ami a laza bélzetre utal, biztosan nem rozskenyeret tartunk a kezünkben.

A rozskenyér sűrű és nedves belsejének köszönhetően igazán laktató

Az igazi rozskenyérnek ugyanis sűrű és tömör a tésztája. A rozsliszt nagyobb vízmegkötő képessége miatt nehezebbnek érezzük és hosszabb ideig friss marad. Térfogata kisebb, mint egy hasonló súlyú fehér kenyéré.

2.Héja vékony, sötétbarna, nem cserepes, gyakran repedezett

A hosszabb sütési idő közben egy kémiai folyamat következtében a kenyér héja a cukroknak köszönhetően karamellizálódik és a fehérjékből pörkanyag képződik. Ez adja a rozskenyér héjának sötétebb színét. Felülete gyakran repedezett. Vizes nedvesítés hatására a kisült kenyér cserepesedés nélküli, sima felületén a megpörkölt szénhidrátok fényes bevonatot alkotnak.

Rozskenyér héja vékony, gyakran repedezett. Egy keresztvágással és liszttel megszórva felülete rusztikussá válik.

3.Jellemzően savanykás illatú, ízében is visszaköszön a savanykás ízvilág

A hosszabb tésztavezetés és az erőteljesebb savanyítás következtében a rozskenyér íze és aromája is más. Savfoka magasabb, mint a búzakenyéré. A hosszabb ideig tartó érlelésnek és a szakaszos kovászolásnak köszönhetően a jól megsavanyított tésztákból lazább bélzetű rozskenyeret lehet sütni. A 2017-ben az országos kenyérversenyen első helyen végzett Szentmiklósi rozskenyerünk titka is pontosan ez. A rozskenyerek ízét tovább fokozzák a hozzá remekül illő fűszerek, mint a kömény, koriander vagy az édeskömény.

4.Fogyasztásakor gyorsan eltelít

A rozskenyérből sokkal kevesebbet tudunk megenni, mert tésztája tömör, magas nedvességtartalmú és rostokban gazdag. Ezért jelentkezik hamarabb a jóllakottság érzése is. A fent említett okok miatt jellemzően vékonyabbra szeleteljük, mint a fehér kenyeret.

5.Szárazanyagra vonatkoztatva minimum 60% rozsőrleményből készült

A kenyérnek szárazanyagra vonatkoztatva minimum 60% rozslisztet kell tartalmaznia és 40% egyéb őrleményt. Az arányokat a mindenkor hatályos Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, amit csomagolt termék esetében fel kell tüntetni a csomagoláson.

Napjainkra egyre többen keresik, vásárolják és fogyasztják előszeretettel a rozslisztből sütött kenyeret és péksüteményt. Mi is ezt tapasztaljuk és a jövőben népszerűsége és vásárlóinak tábora tovább fog nőni.