Augusztus 20. nem csupán az államalapítás ünnepe, hanem az új kenyér ünnepe is egyben. 2012-ben a Gere pékség első ízben nyerte meg a Magyar Pékszövetség országos kenyérversenyét Debreczeni krumplis komlós kenyerével. A szakmai elismerésen túl megkapta a Szent István napi kenyér címet is és az egész országban számtalan pékség gyártotta. A kenyérverseny mára olyan rangos versennyé nőtte ki magát, hogy nem csak az indulók száma nőtt, de a benevezett termékek minősége is rengeteget javult, és a felhasznált alapanyagok fajtái is jelentős mértékben bővültek. Ezért 2017-től három különböző – búzakenyér, rozskenyér és innovatív kenyér – kategóriában indulhattak a jelentkezők.A 2012-es évet követően 2017-ben a Gere Pékségnek a rozskenyér kategóriában sikerült első helyezést elérnie a Szentmiklósi rozskenyérrel.

 

A hivatalos eredményhirdetést és sajtótájékoztatót követően került sor a Magyar Ízek Utcája elnevezésű rendezvényre, ahol a Magyar Pékszövetség – néhány sütőipari vállalkozással karöltve – első ízben mutatta be a nagyközönségnek a 2017-es országos kenyérverseny győztes munkáit.Természetesen mi is részt vettünk kiállítóként a két napos eseményen, ahol rengeteg gratulációt és elismerő szót kaptunk. Már az első napon rengetegen kilátogattak a sátrunkhoz, ahol érdeklődtek a Szentmiklósi rozskenyérről, annak receptjéről, a felhasznált alapanyagokról, a legtöbben a szakaszos kovászolásról, mint technológiáról kérdeztek bennünket.Különösen jó érzés volt azt tapasztalni, hogy sokan azért látogattak el a rendezvényre, hogy megkeressék sátrunkat és megkóstolják a Szentmiklósi rozskenyeret.Az elmúlt egy hétben nagyon sokan gratuláltak és további sok sikert kívántak munkánkhoz, mind vásárlóink és azok, akik értesültek a hírről.

Mintaboltjainkban augusztus 28.-tól lehet majd kapni és két hétig bevezető áron fogjuk kínálni a díjnyertes rozskenyeret.

Munkatársaink is büszkék a közösen elért sikerre, mert a pékségnél dolgozó minden egyes kolléga, ha nem is közvetlenül, de hozzájárult a remek eredményhez. Külön örülünk annak, hogy 2012-es sikerünket követően idén a rozskenyér kategóriában tudtunk győzni. Vásárlóink is egyre nagyobb számban keresik és vásárolják a rozsos és rozstermékeinket. Azzal, hogy idén is sikerült egy kiváló, a szakma által is elismert díjnyertes kenyérrel gazdagítani boltjaink kínálatát, büszkévé tesz bennünket, hogy Szigetszentmiklós és térsége egy újabb díjnyertes kenyérrel büszkélkedhet, ami mindenkit jóérzéssel tölthet el.

 

Sokan tették fel nekünk a kérdést, mitől különleges a Szentmiklósi rozskenyér, miben különbözik a többi rozskenyérhez képest? Miért nem lehet kapni máshol ehhez hasonló minőségű és ízű terméket?A válasz azt hiszem a kenyér „lelkében” azaz a kovászban és annak elkészítési módjában rejlik.A mai vásárlói és viszonteladói igények nem igazán teszik lehetővé, hogy egy kenyér ennyi ideig készülhessen.A kereskedelmi cégek és a partnerek igényei, a felgyorsult életvitel és a vásárlói igények változása közösen járultak hozzá ahhoz a kialakult helyzethez, hogy a pékségek naponta többször szállítanak friss, meleg kenyeret és péksüteményt a boltokba.A technológia fejlődése a sütemények esetében már egy ideje lehetővé teszi, hogy számos félkész és kész termék helyben készülhessen el, ez lehetőséget ad arra, hogy meleg, friss pékárut vásároljon az ember a nap bármely időszakában. A kenyerek esetében ez a helyzet nem annyira egyszerű. Természetesen a különféle kenyerek is készülhetnek ma már gyorsan, rövid időn belül. Tudni kell róluk, hogy többségük néhány órán belül ehetetlenné válik, morzsálódnak és kiszáradnak. Ez a modernkori technológia és alapanyagok (kovászpótlók és ipar kovászok) használatának köszönhető.A vásárlók követelményeinek megfelelni nem könnyű feladat, mert a fent említett elváráson túl ugyanakkor jogosan igénylik, hogy a megvásárolt kenyér jó ízű és minőségű legyen, ne morzsálódjon és akár másnap is ehető maradjon.

A Szentmiklósi kenyér sikere ott érhető tetten, hogy elkészítése hagyományos, klasszikus módon történik, adalékanyagtól mentes és hozzáértő szakember készíti.A kenyér lelkének nevezett kovász magját öt napig frissítjük, érleljük, ezen időszak alatt folyamatosan rá is kovászolunk. Ez adja a kenyér kovászának az alapját, az úgynevezett kovászmagot, amely a Szentmiklósi kenyér lelke. A szakaszos kovászolás nagy odafigyelést, gondosságot és szakértelmet követel meg készítőjétől. A kovászolás során a tészta hőfokának fokozatos emelésével érjük el azt a végeredményt, ami végül biztosítja az elégedett vásárlói véleményt és részünkről pedig a felemelő érzést, hogy megint sikerült valami igazán kiváló kenyeret letenni az emberek asztalára.

A kovászolás három szakasza további 7-8 órát igényel külön-külön. Az elsőben a fehérjék duzzadását segítjük elő, a másodikban az élesztősejteket szaporítjuk el, végül a savanyítás szakaszával fejezzük be a folyamatot. Ez a szakasz kritikus a késztermék ízvilágának kialakulása szempontjából. Itt alakulnak ki ugyanis a kenyérre jellemző aromák és ízek. A Szentmiklósi rozskenyérről elmondható, hogy ha a kovászmag elkészítésének idejét is figyelembe vesszük, akkor elkészítése több mint 6 napot vesz igénybe.És a folyamat végig nagy körültekintést és gondosságot követel meg. Ha belegondolunk abba, hogy a Gere pékség közel 150 terméket készít napi szinten akkor belátható, hogy nem könnyű feladat ezt a kovászolási technológiát betartani. Mégis azt valljuk, hogy jó minőségű, kiváló ízű és illatú rozskenyér másképpen nem készíthető el!

A végeredmény egy 80% rozslisztet tartalmazó, tömör, nedves belsejű kenyér. Héja vékony, ropogós és repedezett; a felülete rusztikus. Igazi rozskenyér különlegesség, mert különösen magas rozsliszttartalma miatt nem lehet máshol találkozni hasonló ízű és minőségű kenyérrel. Magas nedvességtartalmának köszönhetően eltarthatósága kiemelkedően jó. Egy konyharuhába betekerve, száraz, hűvös helyen tárolva napokig fogyasztható de pirítós kenyérnek is kiváló.Vékony szeleteket érdemes vágni belőle, mert rendkívül laktató. Intenzív, erős, karakteres ízvilág jellemzi.

A rozs élettani hatásait is érdemes megemlíteni.

  • Rendkívül egészséges, gazdag ásványi anyagokban (kálium, kálcium, magnézium, vas, mangán, cink és foszfor) és vitaminokban (A, B, E, K).
  • Magas rosttartalmának köszönhetően a cukor és más szerves tápanyagok lassabban és egyenletesebben szívódnak fel.
  • Gyakori fogyasztása kedvezően befolyásolja az anyagcserét és csökkenti a koleszterin szintet.
  • Könnyen beépíthető az egészségtudatos, fogyókúrás és diétás étrendbe egyaránt.
  • A rozslisztből készült termékek fogyasztása a magas rosttartalom miatt előnyös az emésztés számára

A Szentmiklósi rozskenyér íze és minősége kiváló, hagyományos szakaszos kovászolási technológiával készül. Fogyasztását bátran ajánljuk mindazoknak, akik kedvelik és keresik a különlegesebb kenyereket, szeretik a rozsból készült termékeket, tudatosan odafigyelnek táplálkozásukra, szeretik a változatos ízeket vagy éppen diétáznak és mindazoknak, akik nyitottak az újdonságokra. Biztosak vagyunk abban, hogy aki megkóstolja, kipróbálja a Szentmiklósi rozskenyeret, olyan ízvilággal találkozik, ami sokáig emlékezetes lesz számára.