A tavasz beköszöntével gyakran rátör az emberre a tavaszi fáradtság. Ennek hátterében a hosszan tartó őszi és téli időszak áll. Az év előbb említett évszakaiban kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk, kevesebbet tartózkodunk a napon. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy tavaszra az ember vágyik a vitaminokban gazdag táplálékra, a napfényre, a szabad levegőn eltöltött időre. A tavaszi fáradság mellett az elmúlt 1 év sajnos a világméretű járvány elleni védekezésről is szólt és mindenki igyekezett megtalálni a módját a megfelelő védettség kialakítására. Bizonyított, hogy a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozással sokat javíthatunk immunrendszerünk ellenállóképességén.  Ebben segíthet bennünket az új leveles aróniás (fekete berkenyés) croissant.

Mitől olyan különleges a fekete berkenye vagy másnéven arónia?

Fekete berkenye

Magas antioxidáns tartalma miatt nagy hatással van az egészségre ez a növény, amit számos tanulmány támasztott alá. Tartalmaz A-, C-, E-, K-vitaminokat, valamint a teljes B-vitamin-csoportot, az ásványi anyagok és nyomelemek közül jelentős mennyiségű kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz. A fekete berkenye nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és antocianinokat. Ezek roppant erős antioxidánsoknak számítanak, amelyekből az arónia – más bogyósokkal összevetve – felülmúlhatatlan mennyiséget tartalmaz.

A fekete berkenye Észak-Amerika keleti feléről származik és egészen sokoldalúan használják föl. Megjelenésében nagyon közel áll az áfonyához. Ízben azonban jelentősen különbözik tőle, mert az édes áfonyával ellentétben a fekete berkenye inkább kesernyés, savanykás ízű.

A gyümölcsből kapszulát, lekvárt, üdítőitalt is készítenek és újabban a sütőiparban is megjelent, mint reform élelmiszerek alapanyaga. A belőle sütött croissant tésztájának színe enyhén lilás árnyalatú. A belőle sütött kenyér, édes vagy sós péksütemény kiváló ízű és állagú, kellemes ízvilágú és kiváló szendvicsalapanyag is egyben.

Aróniás croissant

 A tavasz közeledtével úgy döntöttünk, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges, reform péksütemények sütésére, így esett a választásunk az arónia tartalmú croissant-ra. Meggyőződésünk, a croissant magában is egy finom termék, de üzleteinkben még szendvicset is készítünk belőle, így bárki megvásárolja aróniás croissant maga is készíthet belőle ízletes szendvicset vagy reggelit.

Aroniás croissant szendvics

forrás: gyogyszernelkul.com