A zab és a belőle készült ételek számos országban közkedveltek. Az emberek egyre jelentősebb része fogyasztja rendszeresen, elsősorban reggelire. Hazánkban is igen közkedvelt bár étkezési szokásainkat figyelembe véve érdemes lenne növelni az étrendben betöltött súlyát, mivel rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztása számos hosszútávú előnnyel jár.

Régebben csak állattakarmánynak tartották alkalmasnak, mára viszont a világ egyik legegészségesebb ételének tartják. A zab egyik legjobb tulajdonsága, hogy tápanyag-összetétele rendkívül kiegyensúlyozott. Gazdag rostokban és remek szénhidrátforrás. A többi gabonához képest magasabb fehérjetartalommal bír és 8 különböző esszenciális aminosavat és zsiradékot is tartalmaz, ezen felül számos létfontosságú vitamin és ásványi anyag található meg benne. Foszfortartalmának köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre.

Glikémiás indexe 55.

Fogyasztásakor gyorsan energiát biztosít, így sportolók számára kiváló élelmiszer alapanyag.

Diétába is jól beilleszthető, mert hosszú ideig teltségérzetet biztosít, egyenletes felszívódásának köszönhetően egyenletesebb vércukorszint-emelkedést biztosít. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású és védi a beleket és a gyomrot a fertőzésektől és az irritációtól mivel egyfajta nyákbevonatot képez. Alapvetően gluténmentes gabonáról van szó, de betakarításkor, szállításkor és tároláskor szennyeződhet ezért nem lehet annak tekinteni.

Feldolgozása rövid ideig tart, csak lapítják és gőzölik, éppen ezért a teljes folyamatot követően szinte teljes tápértéke megmarad.

A fent említett tulajdonságai és az ebből fakadó népszerűsége, valamint a vásárlói igények alakulása minket is arra ösztönzött, hogy kínálatunkban egy reggeli finomságot süssünk és tegyük elérhetővé mintaboltjainkba. A zabpehelyből készített kekszeinket elsősorban reggelire vagy tízóraira ajánljuk vásárlóinknak. Remek kiegészítője lehet egy finom bögre tejeskávénak vagy egy teának. Üzleteinkben 200g-os csomagolásban kerülnek polcainkra.

Forrás: testtudatos-taplalkozas.hu