A kávéfogyasztás kultúrája végigkíséri az elmúlt évszázadok történelmét és baráti beszélgetések, romantikus randevúk valamint üzleti tárgyalások szinte nélkülözhetetlen része. Sőt, a kávé több is mint egy jóízű, gőzölgő ital vagy a nehezen induló reggelek megmentője. Ha üzleteinkben jársz bátran kérd süteményed vagy szendvicsed mellé reggeli kávédat is.

Mivel számunkra is sokszor ”életmentő” a fekete ital, ezért összeszedtünk 5 érdekességet a kávézással és a kávéfogyasztással kapcsolatban.

  1. A kávé Etiópiából indult világhódító útjára, elsőként a Közel-Keletet, majd Európát nyűgözte le, később Ázsiában terjedt el, míg végül az Amerikai kontinensen is megvetette a lábát. Eleinte – mint luxuscikk – csak a gazdagok kiváltsága volt, de napjainkra mindenki számára elérhető. Érdekesség, hogy a kávéház kultúra elterjedése a kávéházak kulturális szerepe mennyire meghatározta egyes országok szellemi életét, hiszen itt gyűltek össze a művészek, a gondolkodók, az arisztokraták.
  2. A mai kávékultúrára a legnagyobb hatást az olaszok gyakorolták, ezt pedig elsősorban az eszpresszóval érték el. Angelo Moriondo volt, aki a presszógépet, azaz egy olyan eszközt bejegyeztetett Torinoban, 1884-ben, amivel nagy mennyiségű friss kávét lehet készíteni az őrölt kávén átáramló vízgőz mennyiségével. Ez a gép volt az alapja a ma használatos valamennyi kávé készítésére alkalmas masinának.
  3. A kávé az olaj után a második legnagyobb értékben forgalmazott kereskedelmi termék, a víz után pedig a második leggyakrabban fogyasztott ital a világon. A kávéiparban 120 milliónál is többen dolgoznak. Ebből csak Brazília megközelítőleg 5 millió embert foglalkoztat. Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa, míg a 19. században még a világ kávétermelésének a 80, addig ma a 25 százalékát adja. Ebben benne van a nagyvállalatok tulajdonosain, a tőkéseken kívül szinte mindenki, az egyszerű farmertől kezdve a kávépörkölőkön át a szállítókig.
  4. A világ kávétermelése csak 20%-ban származik nagy ültetvényekről. A fennmaradó 80% átlagosan 5 hektár alapterületű földekről származik. Ezeket a birtokokat világszerte 10 millió kistermelő és családja műveli.
  5. Bár legalább 124 kávéfajtát ismerünk, a legnépszerűbbek az arabica és a robusta. A robusta kiváló instantkávé-alapanyag, és sokkal hálásabb haszonnövény, mint az arabica: a cserjéje 10 méterre is megnőhet, és bár a kávészemei kisebbek, mint az arabicáé, egy cserjén több nő belőlük. a világ kávétermésének 30 százaléka robustából áll, de azt többnyire instant kávékhoz használják. A koffeintartalma magasabb, mint az arabicáé, de nincs olyan sima, árnyalatokban gazdag íze, ezért az ínyencek nem igazán szeretik. Arabica-robusta keverékkel a legjobb kávézók is dolgoznak, de tiszta robustával nem.