Már évszázadok óta ismert betegségről van szó, bár sokáig úgy gondolták, hogy csak a csecsemők, kisgyermekek kinőhető betegsége.
Mára bizonyossá vált, hogy a gluténérzékenység – cöliákia végleges, életre szóló állapot.
Lényegében a vékonybél nyálkahártya súlyos elváltozásával jár, mely egész életre szóló, végleges gluténintoleranciát, gluténérzékenységet okoz.

 Ahhoz, hogy jobban megértsük a gluténmentes táplálkozás lényegét, érdemes tisztázni, hogy mi is valójában a glutén és miben található meg?

A glutén egy természetes fehérje, amely a búzában és más gabonafélékben fordul elő. Vagyis minden olyan élelmiszerben is fellelhető, amely glutént tartalmazó gabonafélével készült. Tehát a glutén nemcsak a süteményekben, kenyérfélékben és tésztafélékben fordul elő, hanem olyan élelmiszerekben is, amelyek látszólag gluténmentesnek tűnhetnek.

Glutént tartalmazó gabonafélék

  • Búza
  • Rozs
  • Tönkölybúza
  • Árpa
  • Aszalt tönköly
  • Zab (kivéve, ha gluténmentes minősítést kapott)
  • Alakor
  • Tönkölykeményítő

Glutént tartalmazó élelmiszerek például a liszt, búzakeményítő, zsemlemorzsa, tésztafélék, müzli és péksütemények, stb. A glutén azonban az előállítási folyamat során és a kötőanyagokon keresztül számos élelmiszerbe belekerül, ezért is támasztanak a hatóságok szigorú követelményeket a gluténmentes élelmiszerek előállításához.
Habár a glutén tápértéke jelentéktelen, kedvező fiziológiai és technológiai tulajdonságokat biztosít a lisztek feldolgozásánál. Ettől lesz a lisztből ragacsos tészta, amikor vízzel összekeverik. Ezenkívül a glutén felel a tészta rugalmasságáért és összeállásáért, valamint ettől lesznek a kenyerek és a péksütemények ropogósak.

Legtöbbször örökletes tényezők játszanak szerepet a gluténintoleranciában. Azonban az immunrendszer, a fertőzések és az étrend is meghatározó lehet. Akárhogy is, nem minden intolerancia ugyanolyan. Általánosságban három típusú betegséget különítünk el: lisztérzékenység, glutén-/búzaérzékenység és búzaallergia.

Hogy mennyien lehetnek ma hazánkban, akiknek ilyen vagy olyan mértékben, de figyelnie kell a glutén tartalmú élelmiszerek bevitelére nem egyértelmű. Általánosan elfogadott, hogy a lakosság 7-12%-a érintett. Azzal viszont minden szakértő egyetért, hogy a glutén érzékeny lakosság száma évről évre nő. Üzleteinkben is folyamatosan tapasztaljuk vásárlóink kérdéseiből, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a gluténmentes termékek forgalmazására.

Ezért úgy határoztunk, hogy márciustól üzleteinkben is tartunk gluténmentes kenyeret, péksüteményeket. Vásárlói igényeket meghallgatva kínálatunkban egy fehér formakenyeret (350g) és egy ovális alakú zsemlét 100g tudnak vásárlóink hazavinni. A sós péksütemények kedvelőit egy sajtos sanck rúddal és pogácsával lepjük meg. És természetesen sokunk kedvenc süteményét, a brownie-t is felvettük márciustól a gluténmentes kínálatunkba.

Új termékeinkről bővebb tájékoztatást üzleteinkben dolgozó kollégáinktól kaphatnak vásárlóink.

Csokis-brownie
Forrás: pekinas.hu
Zsemle
Forrás: pekinas.hu
Formakenyér
Forrás: pekinas.hu