Azt hiszem, hogy az utóbbi évek egyik legjobban várt tavaszi növénye, zöldsége a medvehagyma.Az éttermek minden évben készítenek valamilyen ételt, aminek meghatározó összetevője ez a növény és egyre gyakrabban találkozunk a kereskedelmi üzletek polcain is vele különböző formában (medvehagymás pesto, csomagolt friss medvehagyma, morzsolt medvehagyma, medvehagymás durum tészta, stb). A Gere pékség is a tavaszi időszakban süt különféle medvehagymás süteményeket. Joggal tehetjük fel a kérdést vele kapcsolatban. Mitől olyan népszerű? Egyrészt ma már könnyen beszerezhető, akár saját magunk is gyűjthetünk, számos kedvező élettani hatással bír nem utolsó sorban finom is.

A régi megfigyelés szerint a téli álomból ébredő medvék rengeteg ilyet tömnek magukba, valószínűleg az emésztésük serkentése végett, és mert vitaminforrásként sem utolsó, innen jött legközismertebb neve. Egyesek szerint a rendkívül egészséges növény egy medve erejét kölcsönzi fogyasztójának.

A számos népi hiedelem mellett a növénynek rendkívül sok jótékony hatást tulajdonítanak.

  • méregtelenít
  • javítja az emésztést
  • immunerősítő
  • étvágyfokozó
  • regenerálja az epét és a májat
  • vízhajtó
  • koleszterin- és vércukorszintünkre is kedvezően hat

De milyen növény is a medvehagyma valójában?

A medvehagyma Nyugat-Magyarországon valamint Közép- és Nyugat-Európa nagyobb részén őshonos kora tavaszi növényféle. Egyszikű, hagymaféle. Megjelenését tekintve leginkább a hosszú, fehér száráról és az élénkzöld, lándzsa alakú leveléről ismerhetjük fel. A medvehagyma levelei kora tavasszal indulnak fejlődésnek, leginkább a nedves, árnyékos erdőségekben, ahol a medvehagyma számára megfelelő, enyhén savas talaj is megtalálható. A medvehagyma csak korlátozott ideig szedhető, ugyanis a növények április-május környékén virágozni kezdenek, a nyár közepén pedig, amikor már túl meleg van nekik, elszáradnak.

Idén is medvehagymás pogácsával várja a medvehagyma rajongókat a Gere pékség

Az elmúlt években medvehagymával különféle süteményeket igyekeztünk megbolondítani. Sütöttünk már medvehagymás pogácsát, chiabattát, kenyeret, baguette-et.

2022-ben is sütjük leveles tésztás medvehagymás pogácsánkat, amit minden esetben frissen, helyben sütünk üzleteinkben.