A kenyér áránál már csak a minősége fontosabb a magyarok többségének, derül ki a Pulzus országos, a felnőtt magyar lakosság körében, ezer fő bevonásával, reprezentatív mintán végzett legfrissebb online kutatásából. Megkérdezettek 72 százaléka inkább fizet többet, csak a megvásárolt kenyér jó minőségű legyen.

Ezzel szemben a tudatosság terén nem állunk ilyen jól. A megkérdezettek több mint fele figyelemmel követi, mit vásárol, azonban ez nem jelenti azt automatikusan, hogy alaposabban utána néznének a pékáruk összetevőinek, vagy a hozzáadott adalékanyagoknak.

Kenyérfogyasztó és -szerető nemzet vagyunk, azonban az Európai összevetésben csak a középmezőnyben helyezkedünk el, ha a kenyérfogyasztásról van szó. Hazánkban átlagosan az egy főre eső mennyiség évi 37 kilogramm. Vannak országok, ahol ennél jóval többet (50 kilónál is többet), míg számos más helyen pedig kevesebbet vesznek ebből az egyik legfontosabb alapélelmiszerből.  A megkérdezettek többsége szereti a kenyeret, ezért semmiképpen sem mondana le róla és elképzelni se tudná a napi étkezéseit nélküle. Kevesebben vannak azok, akik az egészséges táplálkozás részének tekintik, ezért fogyasztják azt rendszeresen.

A fehér kenyér népszerűsége továbbra is töretlen. A válaszadók közel fele ezt a típust keresi és vásárolja nap, mint nap. Népszerűségi sorrendet tekintve a második helyen a búzából készült félbarna kenyér áll. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyerek kerültek. Népszerűségüket tekintve nem sokkal maradtak le a dobogóról a magvas és rozskenyerek.

A megkérdezettek keresik és szívesen vásárolják továbbá a kovászos, a rozsos, illetve az úgynevezett hagyományos paraszt kenyereket.Picit meglepő, hogy a 40 és 59 év közötti korosztály tagjai körében – más korcsoportokhoz képest is – magas a teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyerek kedveltsége.
A válaszokból az is egyértelműen kiderült, hogy a vásárlók kenyérvásárláskor inkább a tapasztalataikra, a szokásaikra hagyatkoznak.  A válaszadók elenyésző része állította csupán azt, hogy alaposan megnézi az összetevőket, mielőtt kenyeret vesz.Amíg a vásárlók negyede pusztán a típusok (fehér, félbarna stb.) szerint választ, addig a megkérdezettek 35 százaléka inkább márkahűnek nevezhető, hiszen ők egy adott pékség termékeit vásárolják.

Az elvégzett kutatásból az derül ki, hogy a lakosság elenyésző hányada vásárol tudatosan. Ők azonban alaposan megnézik az összetevőket és tisztában vannak azok az emberi szervezetre gyakorolt hatásaival. Mindenképpen reménykeltő viszont, hogy a megkérdezettek 46 százaléka szeretne jobban odafigyelni arra, hogy mit vásárol. Probléma, hogy nem igazán ismerik a módját annak, hogyan tudhatnának meg többet az összetevőkről, az adalékanyagokról, illetve arról, hogy melyik összetevő micsoda, mit okozhat. Sokszor az eladóhelyeken sem jutnak hozzá a kellő információkhoz a vásárlók.

Világos üzenete van a kutatásnak a pékségek számára, a jövőben törekedni kell a vásárlók minél szélesebb körű tájékoztatására és a felhasznált alapanyagok bemutatására.

Forrás: gasztromagazin.hu