A kenyér, mint alapélelmiszer fontosságát senki sem vitatja, lévén kenyérfogyasztó nemzet vagyunk. Bár a kenyérfogyasztási szokásaink megváltoztak és vele együtt a kenyérfogyasztásunk csökkent az elmúlt években, a jó minőségű kenyeret továbbra is szeretjük. Hogy a fiatalabbak is kellően megismerkedhessenek a kenyér készítés folyamatával, a folyamat során használt eszközökkel és a hozzá kapcsolódó hagyományokkal és szokásokkal, a Szigethalmi Helytörténeti Gyűjteménnyel közösen a Gere Pékség az október 16.-án esedékes Kenyér Világnapja alkalmából egy 4 napos hagyományőrző és kézműves foglalkozással egybekötött rendezvényt szervez a környéken lakó iskolás gyerekek részére.

 

Az esemény 2. napján ültem le a szervezőkkel, hogy többet is megtudjak a Kenyér napok elnevezésű rendezvényről, a helyszínéül szolgáló múzeumról és arról, hogy a szervezőket mi sarkallta arra, hogy a Kenyér Világnapja alkalmából egy többnapos rendezvény keretében a gyerekekkel együtt emlékezzenek meg e jeles eseményről. Kleineizel Ilona múzeum pedagógussal és Gere Istvánnal a Gere pékég tulajdonosával beszélgettem a közösen szervezett programról.

Sok múzeumban jártam már, de bevallom ehhez foghatóban még soha. Saját kertjével, a telken található parasztházzal egészen magával ragadó. Mióta üzemel múzeumként az épület?

K.I. – A gyűjteménynek helyet adó ház a Vágola család tulajdonában volt közel 100 évig.2006-ban a család az önkormányzatnak ajánlotta megvételre, a benne lévő berendezési tárgyakat, eszközöket pedig a városnak ajándékozta.Ezzel indult útjára a gyűjtemény amely, több mint 10 éve működik.A meglévő berendezési tárgyak és néprajzi eszközök azóta szép számmal bővültek. 2007 májusától áll nyitva a nagyközönség előtt a Szigethalmi Helytörténeti Gyűjtemény.

Mióta dolgozol a Helytörténeti Gyűjteményben és mivel foglalkoztál előtte?

K.I. – 2006 szeptemberétől dolgozom itt és gondozom a gyűjteményt. Előtte óvodapedagógusként dolgoztam a helyi óvodában 15 évig.

Gyakorlott pedagógusként ez komoly elhivatottság is egyben, hiszen a gyerekekkel foglalkozni és átadni a tudást számukra nem könnyű, ám annál nemesebb feladat.

K.I. – Nagy örömmel tölt el, hogy gyerekekkel foglalkozhatok egy ilyen környezetben. Megmutathatom nekik a régmúlt tárgyait, megidézhetjük a múlt értékeit és átadhatom azt a tudást, amivel rendelkezem.

Milyen jellegű programokat és foglalkozásokat tartotok itt és milyen gyakoriak a kiállítások?

K.I. – Éves programjaink kötődnek a naptári év jeles ünnepeihez, hagyományaihoz. A tárlatok megtekintésén kívül, kézműves foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket egész évben. Legsikeresebb rendezvényeink a télbúcsúztató, a szüreti családi nap, valamint az adventi ünnepekre való készülődés. A Márton napi fáklyás felvonulás is egyre népszerűbb.

Hogyan jött az ötlet, hogy a Gere pékség és a Helytörténeti Gyűjtemény közösen szervezzen Kenyér Napokat?

K.I. – A Gere pékség hosszú évek óta támogatója intézményünknek és rendezvényeinknek. Megkerestek elképzelésükkel és örömmel segítettem megszervezésében. Kenyérhez kapcsolódó rendezvényünk nem volt még eddig és az üzem is 5 perc sétára van tőlünk.

G.I. – Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megünnepeljük a Kenyér Világnapját a gyerekekkel. Évek óta látunk vendégül üzemünkben osztályokat a Kenyér Világnapja alkalmából. Idén ennél is színesebb, szórakoztatóbb programmal szerettünk volna kedveskedni számukra.Úgy tapasztalatuk, hogy a gyerekek figyelmét akkor tudjuk leginkább e jeles eseményre irányítani, ha az üzemlátogatás mellett kipróbálhatják magukat és valamit készíthetnek saját kezűleg is. Fontos számunkra, hogy az egyik legalapvetőbb élelmiszerről, a kenyérről legyenek ismereteik a fiataloknak. Ismerjék meg a gabonákat, a lisztfajtákat, a kenyérsütés folyamatát valamint a kenyérhez kapcsolódó szokásokat és hagyományokat. Így jött az ötlet is, hogy a Helytörténeti Gyűjteménnyel közösen szervezzünk egy eseményt, ami egy élmény és tartalmas program is egyben, miközben ismereteik is bővülnek.

Mikortól és milyen programok várják az ide látogató osztályokat?

K.I. – A rendezvény október 10-től október 13-ig tart.

G.I. – A gyerekek a múzeumban megismerkednek a kenyérkészítéssel valamint a régi eszközökkel. A kenyérkészítés különböző fázisait is kipróbálhatják, gondolok itt a liszt szitálására, a kovász elkészítésére, a tészta saját kezűleg való megformázására. Kollégánk segítségével ki is süthetik az általuk készített 10-15 dkg-os kenyeret majd ezt követően haza is vihetik megmutatni a szüleiknek. Amíg a kenyér tésztája pihen és kel, addig a gyerekek megtekinthetik kísérőikkel pékségünket. Sajnos ez nem minden osztály számára elérhető a pékségben ugyanis folyamatos munka zajlik. Azonban akiknek van lehetőségük megtekinteni üzemünket azok megtapasztalhatják, hogyan készülnek a sütemények, fánkok, kalácsok, milyen gépeket használunk napjainkban és megismerhetik a liszt útját, vagyis hogyan lesz a lisztből péksütemény vagy kenyér. A múzeumba visszaérve képeket vetítünk nekik a régi pékségről. Abból az időből, amikor még édesapám – a pékség alapítója- biciklivel és kosárral a hátán járta a környéket a kenyérrel. Amíg a kenyerek sülnek megvendégeljük őket helyben sütött, friss pogácsával és kakaós csigával, teával és ásványvízzel. A program végeztével egy oklevelet adunk át, amely igazolja részvételüket a Kenyér Világnapja alkalmából rendezett programon és az osztály tagjait tiszteletbeli pékjeinek tekinti a Gere pékség.

A Kenyér Világnapját 2001 óta tartjuk számon. Szorosan kötődik az ENSZ Élelmezési Világnapjához, melyet 1979-ben magyar javaslatra vezettek be. A pékek hagyományosan ezen a napon a rászoruló családokat és a szegényeket támogatják adományaikkal. Ezzel is fel kívánják felhívni a figyelmet a világ egyik legfontosabb élelmezési cikkére, a kenyérre.