A sütőipar, mint az egyik leginkább érintett ágazatot tűntetik fel mindig az élelmiszerpazarlással szemben. Évről évre téma ez nem csak az Európai Unióban, de hazánkban is egyre nagyobb erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsük a kidobott élelmiszerek mennyiségét vagy hatékonyabban használjuk fel azokat. Szerencsére, mint sütőipari vállalkozás mi maguk is tehetünk ellene.

Az Unióban egy 2010-es évek közepén készült felmérés szerint évente 88 millió tonna, fejenként 173 kg ételhulladék keletkezik, aminek nem csak gazdasági következményei vannak, de a környezetünkre is károsan hat.A termelői és fogyasztói lánc minden lépcsőjén keletkezik ételhulladék, az élelmiszer-hulladék több, mint fele a háztartásokban keletkezik.Az értékes erőforrások pazarlása mellett, a hulladékok keletkezése és ártalmatlanítása 170 millió tonna CO2 termelődésével is jár. Azonban ez morális probléma is egyúttal, hiszen rengetegen éheznek, vagy nem jutnak megfelelő élelemhez világszerte, mégis a teljes élelmiszertermelés mintegy harmada pocsékba megy.

Itthon először 2016-ban készítettek felmérést a témával kapcsolatban. A 100 háztartás bevonásával készült tanulmány szerint Magyarországon átlagosan 68 kg élelmiszert dobunk ki évente. Ez 2019-ben már „csak” 65 kg volt. Látszik, hogy a lakosság tudatosabb vásárlásának és az odafigyelésnek, valamint a téma érzékenységének köszönhetően javult a helyzet nálunk.A keletkező hulladék mennyiségének a fele elkerülhető lenne egy kis odafigyeléssel. A leggyakrabban készételeket, friss zöldségeket, gyümölcsöket, valamint kenyeret egyéb pékárut hagyunk veszendőbe.

Élelmiszerpazarlás

A Gere pékségnél is szem előtt tartjuk környezetünk megóvását és az élelmiszerpazarlás ellen is mindent igyekszünk megtenni. Munkánk során a keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtjük, megújuló, természetes energiával is dolgozunk. 2017-ben napelemekkel szereltük fel üzemünket. Újrahasznosítjuk a sütés során keletkezett hőt oly módon, hogy azt melegvíz előállítására és a fűtés rásegítésre használjuk.

Az elmúlt évtizedben működési filozófiánkon is változtattunk. A helyben sütött termékekkel könnyebben tudunk gazdálkodni, nem marad nap végére annyi sütemény és kenyér és nem utolsó sorban a vásárlók is frissebb pékáruval találkoznak.

2015-től segítjük is a rászorulókat azokon a településeken, ahol üzleteink találhatók. A zárásig el nem adott kenyerekkel, süteményekkel támogatjuk a helyi nagycsaládosokat, szociálisan rászorulókat.

Mi így tudunk tenni a legtöbbet az élelmiszerpazarlás ellen.

 Forrás: www.nebih.hu    www.europarl.europa.eu/news/hu