A gluténmentes étrend nem mindenkinek ajánlott, ritka esetben még hátrányokkal is járhat a szervezetre nézve. A gluténmentes étrend betartását nagyon komolyan kell venni és be kell tartani. Azonban átgondolatlanul, esetleg az intolerancia híján teljesen feleslegesen fogyasztunk ilyen élelmiszereket. Némely esetben akár ártalmas is lehet a glutént tartalmazó élelmiszerek teljes elhagyása az arra nem érzékeny személyek esetében.

Gluténérzékenység során a gabonafehérje fogyasztásával károsodnak a bélnyálkahártya és a bélbolyhok, ami felszívódási zavarokat okoz, mert lecsökken az emésztéshez szükséges bélfelület nagysága.

Az érzékenység puffadással, görcsökkel, hasmenéssel, eseteként fejfájással, krónikus fáradtsággal és még egy sor más tünettel járhat. A tünetek azonban nem mindig egyértelműek, így gyakran derül ki egy-egy tünetről, hogy egészen mást jeleznek számunkra. Az orvostudomány mai álláspontja szerint kimondottan gluténintolerancia hiányában nem javasolt a szigorú, gluténmentes diéta.

Miért nem érdemes diétát folytatnia annak, aki nem gluténérzékeny?

  • A gluténmentes étrend általában magasabb kalóriabevitellel jár,
  • Nem tartalmaz a szervezet számára különösen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat. A glutént is tartalmazó gabonafélékből készült, teljes kiőrlésű élelmiszerek magas rosttartalmúak, és fontos vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, ezért a mentes diéta követőinek nagyon fontos lenne pótolni a hiányzó tápanyagokat, mégpedig a B1-, B2-, B3-, B6-, B12- és D-vitamint, a folátot, a kalciumot, illetve a vasat, továbbá a rostbevitelre is kiemelten kell figyelniük.

A gluténmentes táplálkozás inkább egészségügyi okokból lehet szükséges, fogyókúrának nem ajánlott. A lisztmentes alternatíváknak sok esetben magas a szénhidrát- és zsírtartalmuk, a késztermékek sok hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak, ezért különösen fontos tudatosan megválogatni, hogy mit teszünk kosarunkba vásárláskor.

A gluténérzékenységeben szenvedők élethosszig tartó, szigorú diétát kell tartaniuk. Szerencsére ma már nagyon finom, gluténmentes és sok esetben az eredeti péksütemények ízével vetekedő péksütemények, kenyerek kaphatók az üzletekbe. És a lisztet is számos erre a célra létrehozott lisztfajtával pótolhatjuk.