A Magyar Pékszövetség X. Szent István-napi Kenyérversenyének első helyezett kenyereit és gyártóit már bemutatták a Parlamentben. Az idei év legjobb búzakenyerének, 2021. Szent István-napi kenyerének a Solymár gyöngye kenyerét választotta a héttagú szakmai zsűri. A kétfordulós versenyen az Év Innovatív kenyerét is kiválasztották, mely a Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett. A Magyar Pékszövetség idén tizedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét, amire bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, tagja-e a Szövetségnek. Két kategóriában mérkőzhettek meg a pékek: a hagyományos búzakenyereket felvonultató Szent István napi kenyérkategóriában és a szinte teljesen szabadkezet adó Innovatív kenyér kategóriában. Az előző évekhez képest változás volt, hogy míg korábban kötelező volt a hozzáadott élesztő használata, most erről szabadon dönthettek a pékek, alkalmazkodva ezzel a fogyasztói trendekhez. A rutinos versenyzők mellett sokan most először hozták a szakmai zsűri elé kenyereiket. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, akár csak a korábbi években, a versenyzők kiváló minőségű kenyereket hoztak.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: „A versenytermékekben a markáns fűszerek helyett sokkal inkább a harmonikusabb ízeké volt a főszerep, illetve a gyümölcsök, zöldségek, különböző magvak, burgonya került előtérbe. Az Innovatív kategóriában pedig a technológiai kihívásokra helyezték a hangsúlyt a versenyzők, illetve az egészségtudatosságra.”

A Kenyérverseny nyertes finomságait idén is először a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatják meg a vásárlók, idén augusztus 20-22 között a Várkert Bazárban.

Forrás: cseppek.hu

Fotó: 24.hu