Az év kétségtelenül legkeményebb, a legtöbb munkával járó időszaka az év vége. Ilyenkor nem csak az otthoni teendőink szaporodnak meg, de a pékségben is érezzük az ünnepek közeledtét. November elején már az alapanyagok beszerzésével kezdődik a karácsonyi időszak, ami egyre sűrűbbé válik, ahogyan belépünk az év utolsó hónapjába.

A karácsonyi termékekről rendszerint már a nyár végén, augusztusban döntünk. Ezen a megbeszélésen határozzuk meg, hogy mely termékek kerüljenek bele az adott év ünnepi kínálatába, milyen újdonságokat vezessünk be, mik lesznek a várható vásárlói igények velük kapcsolatban. A folyamat a beszállítók alapanyagainak kipróbálásával folytatódik, aztán következnek a próbasütések. Ekkor döntjük el, hogy melyik beszállító partner alapanyagával jobb a sütemény íze, melyikkel könnyebb dolgozni végsősoron itt döntünk a végleges termékek receptúrája során felhasznált alapanyagokról listájáról.

A viszonteladói partnerek igényeit előzetesen felmérik kollégáink és a beérkező információkból tudjuk azt eldönteni, hogy mikor kezdjük el sütni a különféle karácsonyi süteményeket. A karácsonyi termékeink bemutatójának helyszínéül rendszerint a szigetszentmiklósi adventi vásárt választjuk, hiszen ez egyben advent első vasárnapja és kiváló alkalom is arra, hogy vásárlóink megkóstolhassák az első ünnepi sütésünket. Csak az ezt követő héten szoktuk a teljes szortimentet üzleteinkben is árusítani.

Az ünnepi hangulat a pékségben és üzleteinkben a december és a karácsony közeledtével egyre jobban megfigyelhető. A boltok kirakatát és az üzlet egészét kollégáink ünnepi öltözetbe bújtatják. Ilyenkor kerülnek fel a gömbdíszek, girlandok, mézeskalács figurák, továbbá az elmaradhatatlan világító füzérek és a szaloncukor.Kollégáink öltözködése is megváltozik, egyre gyakrabban vesznek fel ünnepi alkalomból készült pulóvert, kötényt esetleg mikulás sapkát. Ahogy közeledünk december 24. napjához, úgy válik egyre kézzelfoghatóbbá az ünnepi hangulat.

Üzemünkben a munka karácsony közeledtével egyre kimerítőbb, mégis ilyenkor is van kollégáinknak ideje és lelki ereje ahhoz, hogy a munka mellett is feldíszítsék pékségünket, a konyhát, az öltözőket. Az irodában a tulajdonos felesége és az adminisztrációs feladatokat ellátó munkatársaink is segítenek feldíszíteni a helyiségeket, hogy aki belép irodánkba, arra is átragadjon az ünnepi várakozás hangulata.

Kétségkívül az év ezen időszakában a legtöbb a munkánk, de még így is jut erőnk és időnk arra, hogy mi is hangolódjunk az ünnepekre.  Legtöbbünk fáradtan esik be december 24-én a családi összejövetelre, de jó érzéssel tölt el bennünket a tudat, hogy idén is sok embernek és családnak okoztunk örömet karácsonyi bejglinkkel, hókiflinkkel vagy éppen a halászléhez vagy az ünnepi töltött káposztához vásárolt kenyerünkkel.

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk minden munkatársunk nevében!