A keresztény kultúra egyik legnagyobb ünnepe a húsvét. Jézus – a pénteki keresztre feszítése után- a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Halálával minden ember bűnét váltotta meg. A húsvét elsősorban keresztény ünnep – melynek előkészülete a nagyböjt időszaka- a tavaszvárást és a tavasz eljövetelét is szimbolizálja.

Számos szokás kapcsolódik a húsvéthoz és a tavaszváráshoz. Ilyenkor zajlik a húsvéti nagytakarítás, amikor a szokásosnál is alaposabban kitakarítjuk lakásunkat, ezzel kiűzve a telet, a hideget, a rosszkedvet. Felfrissítjük, tavaszi ruhába öltöztetjük a lakást is, legyenek hófehérek a tavaszi szélben meglebbenő függönyök, az ablakokba friss virág kerül.

A vallási ünnephez számos gasztronómiai szokás és hagyomány is kapcsolódik. A böjti időszakot – a húsmentes táplálkozást- a húsban gazdag étkezések időszaka követi. Jellegzetes húsvéti étel a főtt, füstölt sonka kemény tojással és tormával. Gyakran az ünnepi ételhez nem kenyeret, hanem kalácsot eszünk. Európa számos országában kihagyhatatlan húsvéti étel a bárány.

A Gere Pékség számos, kifejezetten erre az időszakra jellemző finomságot készít húsvét alkalmából. Jellegzetes ünnep étel a kalács, amelyet ilyenkor sós tésztából is készítünk és amelyet az ünnepi sonkához, tojáshoz és tormához ajánljuk. Természetesen a megszokott édes tésztából készült kalácsok is megtalálhatóak a boltok polcain.

 

Két éve újdonságként került boltjainkba a tejszínes, tormás kalács, mely idén is kapható lesz mintaboltjainkban.

Az asztal díszeként is szolgálhat a húsvéti fonott koszorú, amelynek tésztája édes és tetejére dekor cukror kerül. Ennek kisebb változata a tojásos koszorú, közepén egy darab csokitojással.

A húsvét családi ünnep is, ilyenkor a távolban lakó családtagok, rokonok meglátogatnak bennünket vagy esetleg mi látogatjuk meg őket. Erre az alkalomra is számos ötletes finomsággal készülünk.

A vendégvárás elengedhetetlen része a vendégváró apró sós és édes sütemény. Otthoni elkészítése sajnos sokszor rengeteg időt vesz igénybe és gyakran nem is olcsó.

Ezért kínálatunkban számos édes és sós aprósütemény is megtalálható, így apró pogácsák több ízben, vágott sajtos teasütemény, zserbó. Kínálatunkban újdonság idén a moszkauer (kandírozott narancshéjból dióval készített aprósütemény csokoládéba mártva) és az apró vendégváró vegyes sütemény (apró linzer, isler, kókuszgolyó, néró valamint vágott teasütemények több ízben).

A húsvéti ünnep zárásaként magyar szokás a locsolkodás és az alkalomhoz illő locsolóvers mondása, amely után a locsolkodókat a Gere Pékségben készült finomságokkal kínálhatják.