Ahogyan az már évek óta lenni szokott, idén is megünnepelte a Gere pékség a Kenyér Világnapját. A gyerekeknek szervezett rendezvényen felül a boltok polcaira is megérkezett a PrimaPan kenyér. E jeles napot egyébként 2001 óta ünnepeljük hazánkban is. Ez remek lehetőséget ad arra, hogy betekintést nyerjen az ember a kenyérkészítés tudományába és a pékek munkájával is alaposabban megismerkedhessen.  Idén 5. alkalommal rendeztük meg a Szigethalmi Helytörténeti Múzeummal közösen az iskolás gyerekek részére a Kenyér Világnapja elnevezésű eseményünket. És mindezt miért tartjuk fontosnak? Mert hisszük, nem kizárólag a kenyérsütés a feladatunk, hanem bemutassuk a fiataloknak szakmánkat, megismerkedjenek azzal az alapvető élelmiszerrel, amit mindennapi kenyerünknek hívunk.

A formázásra váró kenyérke

Évek óta nagyon nagy sikere van a rendezvénynek, nagyon sok iskola jelentkezik évről évre, hogy szeretne a kézműves foglalkozáson részt venni  és pékségünket meglátogatni. Ez természetesen nem véletlen, hiszen nagyon sok program és élmény várja a résztvevőket. Az esemény alkalmával bemutatjuk a gyerekeknek a régen használt eszközöket, a napjainkban használatos alapanyagokat, magvakat és az azokból készült liszteket.

Beszélgetünk a kenyérsütésről, a kovász jelentőségéről, milyen kenyérfajtákat ismernek, majd maguk is készítenek kenyérkéket. Az elkészült tésztát megformázzák, megvágják és a nevükkel ellátott papírtálcára helyezik, megkelesztik és végül megsütik. Amíg a kenyerek kelnek a gyerekek megtekintik pékségünket, hogy minél többet lássanak abból, hogyan készül a kenyér és természetesen sok más finomság. Láthatják, hogy a kenyeret a pékek milyen fáradságos munkával készítik.

A rendezvényhez hozzátartozik, hogy megismerkednek a régen használt eszközökkel, amiket az aratás és a liszt előállítása során használtak. Miután láthatták a modern eszközöket, gépeket és kemencéket mindig lenyűgözi őket, hogyan tudtak egykoron ezekkel az eszközöknek a segítségével ugyan olyan kenyeret sütni. A kisült kenyerek egy részéből zsíros kenyér készült, amit jóízűen megettek a gyerekek, de többen hazavitték az általuk elkészített finomságot.

Reméljük számukra legalább akkora élmeny volt a mai nap, mint nekünk!