Rohanó, modern életvitelünkben nem igazán férnek már bele a régi idők babonái, de vannak az évnek bizonyos időszakai, amelyek nagy jelentőséggel bírnak. Szilveszter és az újév első napjához rengeteg hagyomány, babona köthető.

Az elmúlt esztendő lezárása és az új évre való felkészülés játszik ilyenkor fontos szerepet. Ahhoz, hogy kellő szerencsében, jólétben legyen részünk az előttünk álló esztendőben számos étel és alapanyag áll rendelkezésünkre. Ahogy nekünk, úgy minden más kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei.

A szerencsét hozó malac

A szilveszter egyik legfontosabb állata a malac és az abból készített ételek. Jelentősége abban azzal magyarázható, hogy orrával előre túr és a jövőbe mutat, valamint a szerencsét is kifordítja a földből. Kövérsége pedig a jólétről árulkodik.

 A pénzt hozó lencse

Nem csak a zsíros malachúsnak van ilyenkor keletje.A lencséből készült leves vagy főzelék fogyasztása a népi hiedelmek szerint erősen javasolt az év első pár napjában, hogy minél több pénzünk legyen, mivel a lencseszemek a pénzt szimbolizálják.

Hagyományaink kitérnek arra is, hogy mit nem ildomos ilyenkor enni, ahogyan a különböző állatokból készült élelmiszerek elfogyasztása is kerülendő ilyenkor.

Eszerint tilos szilveszterkor szárnyasokból készült élelmiszereket vagy ételeket enni, mert elrepül velük a szerencsénk, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, a halakkal a szerencsénk is elúszik.

Viszont jó, ha a tányérunkat nem töröljük fényesre, még abban az esetben sem, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék azt szimbolizálja, hogy a következő évben is mindig lesz valami a tányérunkon.

Természetesen a nehéz, zsíros ételekhez mi magyarok előszeretettel fogyasztunk különféle kenyeret vagy pékárut. Kenyérevő nemzetként a friss, belül puha, kívül ropogós héjú, leginkább fehér lisztből sütött kenyeret szeretjük elsősorban.

Éppen ezért ajánljuk az asztalra a nehezebb ételekhez szilveszterkor és az újév napján hagyományosabb kenyereinket, mint például a Burgonyás, Tigris vagy Kárpát kenyerünket. Közös jellemzőjük, hogy sokáig frissek maradnak (megfelelő tárolás mellett), hosszú érésű kovásszal készülnek, tésztájuk illatos, puha és ízes valamint héjuk ropogós.